Publiceren

Locatie

Publiceer

Bestand

Gebruik het commando Publiceer om meerdere presentatielagen, bewaarde tekenzones en/of rekenbladen te publiceren van de openstaande tekening en van de bestanden waarnaar wordt verwezen.

Voor bestanden waarvan je de uitgavegegevens beheert door middel van een bladkader kan je snel alle presentatielagen uit de huidige uitgave in de publiceerlijst plaatsen (Vectorworks- vectorworks-uitbreidingsmodule vereist, zie Een bladkader creëren en Bladkaderbeheer).

De exportfuncties van het commando Publiceer hangen af van jouw Vectorworks licentie.

Licentie

Functies

Vectorworks Standaard

Exporteer als DXF/DWG, DWF, Excel™

Vectorworks-uitbreidingsmodules

Exporteer als DXF/DWG, DWF, Excel, PDF, afbeelding

Afdrukken

Toegang tot Vectorworks Service Select (alle producten)

Exporteer als DXF/DWG, DWF, Excel, PDF, afbeelding

Als je lid bent van Vectorworks Service Select, kan je de export uitvoeren op de cloudserver in plaats van op jouw computer. De gegenereerde bestanden zijn daarna beschikbaar in jouw portaal van Vectorworks Cloud Services, in de map Vectorworks Cloud Services op jouw computer en in de mobiele applicatie Nomad. Meer informatie over Vectorworks Cloud Services.

Selecteer Cloud > Help voor meer uitleg over de Vectorworks Cloud Services-website, over publiceren met behulp van de cloud en over de Nomad app.

Voor elk item dat je publiceert kan je de gewenste opties selecteren, waaronder afdruk in kleur of zwart-wit. Bovendien kan je veelgebruikte bestanden en instellingen bewaren als een taak. Dit maakt het mogelijk om het publiceren sneller en eenvoudiger te laten verlopen.

Dit dialoogvenster beschikt over specifieke functies waarmee je de elementen in de lijst kunt rangschikken, selecteren en bewerken (zie Keuzelijsten in dialoogvensters bewerken).

Om presentatielagen, bewaarde tekenzones of rekenbladen te publiceren:

Stel de presentatielagen, bewaarde tekenzones of rekenbladen in zoals gewenst voor publicatie.

Stel de zichtbaarheid van de lagen en de klassen in. Alle zichtbare en grijze lagen zullen worden gepubliceerd. Onzichtbare lagen en klassen worden niet afgedrukt of gepubliceerd naar PDF of DWF. Ze kunnen worden gepubliceerd als onzichtbare DXF/DWG-lagen door deze optie te selecteren in het dialoogvenster ‘Exporteer als DXF/DWG-bestand’.

Indien je van plan bent te publiceren naar de cloud, moet je je aanmelden in Vectorworks. Klik hiervoor op de knop Log in rechtsboven in de Menubalk. Selecteer vervolgens Cloud > Open de Vectorworks Cloud Services map en plaats de te publiceren bestanden in deze map. Je kan de bestanden ook in jouw Dropbox map plaatsen, als je de Dropbox-integratie heeft ingeschakeld.

Selecteer menu Bestand > Publiceer of Cloud > Publiceer (toegang tot Vectorworks Service Select-voordelen vereist).

Het dialoogvenster ‘Publiceer’ wordt geopend.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Categorie

Kies het type items dat je wilt weergeven in de beschikbaarheidslijst of kies ‘Alle’ om alle beschikbare presentatielagen, bewaarde tekenzones en rekenbladen weer te geven.

Toon items die reeds aan de publiceerlijst zijn toegevoegd

Vink deze optie aan om de items die je toevoegt aan de publiceerlijst, nog steeds in de beschikbaarheidslijst te tonen. Gebruik deze functie als je bepaalde items in meerdere formaten wilt publiceren, bijvoorbeeld om een item af te drukken (Vectorworks-uitbreidingsmodule vereist) en als DWF te exporteren.

Vink deze optie uit als je de items die je toevoegt aan de publiceerlijst, wilt wissen uit de beschikbaarheidslijst.

Beschikbare items

Hier vind je alle presentatielagen, bewaarde tekenzones en rekenbladen in het huidige bestand, aangegeven door <Actief bestand> in de kolom Bestandsnaam. Als je een map selecteert waaruit je wilt publiceren, worden ook de presentatielagen, bewaarde tekenzones en rekenbladen in dat bestand weergegeven, samen met de bestandsnaam en het pad. Klik op een kolomtitel om de items volgens de parameter van die kolom te sorteren.

Items die niet gevonden werden, staan in het rood en kunnen niet worden gepubliceerd.

Items toevoegen van andere bestanden

Alle bewaarde items uit de bestanden in de Selecteer map’ te worden aan de beschikbaarheidslijst toegevoegd. Klik op de knop Selecteer map om het dialoogvenster ‘Selecteer map’ te openen. Selecteer hier de map waarin het Vectorworksbestand zit dat je wilt exporteren. Bestanden moeten altijd van dezelfde Vectorworksversie zijn als het actieve bestand.

Items in submappen zijn uitgesloten; selecteer Inclusief submappen om deze items toe te voegen aan de beschikbare lijst.

Voeg nieuwe toe aan

Selecteer met welke waarde je items aan de publiceerlijst wilt toevoegen. Deze waarde wordt voor de toegevoegde items overgenomen in de kolom Publiceer naar. Welke opties beschikbaar zijn hangt af van het gekozen formaat:

DWG/DXF en DWF: Alleen voor bewaarde tekenzones en presentatielagen

PDF en Afbeelding: Alleen voor bewaarde tekenzones en presentatielagen (Vectorworks-uitbreidingsmodule vereist)

Excel: Enkel rekenbladen

Printer: Voor alle bestandstypes (Vectorworks-uitbreidingsmodule + lokale opslag en verwerking vereist)

Locatie

Hier wordt de locatie van de laatst geselecteerde projectmap weergegeven.

Inclusief submappen

Alle bewaarde items uit de bestanden in de Selecteer map’ te worden aan de lijst van beschikbaarheidslijst toegevoegd.

Opslag en verwerking

Selecteer waar de te publiceren bestanden moeten worden opgeslagen en verwerkt.

Lokale opslag en verwerking: Kies deze optie om bestanden te selecteren uit en te bewaren op eender welke locatie op jouw lokale schijf. Deze optie is altijd beschikbaar.

Vectorworks cloud-opslag en -verwerking: Als je toegang hebt tot Vectorworks Service Select voordelen, verwerkt de cloud de bestanden en voegt ze toe aan de inhoud van de cloud.

Bewaar op Dropbox en Verwerk op Vectorworks Cloud: Als je toegang hebt tot Vectorworks Service Select voordelen, verwerkt de cloud de bestanden en voegt ze toe aan jouw Dropbox map. (Selecteer Cloud > Dropboxintegratie om deze functie in te schakelen.)

Als de Vectorworks Cloud Services desktop app nog niet actief is, start deze automatisch als je een van de cloudopties selecteert. Zodra de app actief is, selecteer je opnieuw de gewenste Opslag- en Verwerkingsoptie.

Voeg toe

Klik op de enkele pijlknop naar rechts om een of meer geselecteerde items uit de beschikbaarheidslijst onderaan de publiceerlijst toe te voegen.

Voeg huidige uitgave toe

(Vectorworks-uitbreidingsmodule vereist)

Klik op de tweede pijlknop (van bovenaf geteld) om alle items waarvan de Datum overeenkomt met die van de huidige uitgave, onderaan de publiceerlijst toe te voegen.

Voeg alle toe

Klik op de dubbele pijlknop naar rechts om alle items uit de beschikbaarheidslijst aan het einde van de publiceerlijst toe te voegen.

Verwijder

Klik op de enkele pijlknop naar links om een of meer geselecteerde items uit de publiceerlijst te verwijderen.

Verwijder alle

Klik op de dubbele pijlknop naar links om alle items uit de publiceerlijst te verwijderen.

Te publiceren

Deze keuzelijst bevat alle eerder bewaarde publiceertaken; selecteer de taak die je wilt publiceren.

Bewaar taak

Klik op deze knop om de huidige inhoud van de publiceerlijst als een taak te bewaren in het actieve bestand (zie hieronder). Later kan je dan de taak opnieuw oproepen.

Beheer taken

Klik om bewaarde publiceertaken te beheren en eventueel toe te voegen aan de publiceerlijst (zie hieronder).

Te publiceren items

In deze lijst staan alle te publiceren items. Om de volgorde van de items in de lijst te veranderen, klik je in de #-kolom en versleep je het geselecteerde item naar onder of boven.

Klik in de kolom K/ZW om te bepalen of een item in kleur of in zwart-wit gepubliceerd moet worden.

Publiceer naar

Selecteer een of meer items in de publiceerlijst en selecteer vervolgens een optie uit deze keuzelijst om het outputformaat van de geselecteerde items te wijzigen. Je vindt hier dezelfde opties als in de keuzelijst Voeg nieuwe toe als.

Instellingen

Klik op deze knop om de exportinstellingen voor het weergegeven outputformaat bij Publiceer naar te openen:

DWG/DXF en DWF: zie Exportinstellingen voor DXF/DWG- en DWF-bestanden

PDF: zie Exporteren als PDF

Afbeelding: zie Een afbeelding exporteren. Merk op: sommige exportopties voor afbeeldingen zijn niet beschikbaar bij het publiceren.

Excel: zie Rekenbladen exporteren

Printer: zie Een bestand afdrukken

Exporteer bestand

Klik op deze knop om het dialoogvenster ‘Exporteer bestand’ te openen. Hier bepaal je de naamindeling en de exportopties voor de publicatie van bestanden.

Links in het dialoogvenster staan alle presentatielagen, bewaarde tekenzones en rekenbladen uit het actieve bestand. Om deze lijst uit te breiden, klik je op de knop Selecteer map en selecteer je de map met de te publiceren bestanden. Om items van submappen te publiceren in die map, selecteer Inclusief submappen.

Indien je de cloud-functie wilt gebruiken, moet je eerst de optie ‘Cloud-opslag en -verwerking’ of ‘Dropbox-opslag en cloud-verwerking’ in de keuzelijst Opslag en verwerking selecteren. Selecteer daarna de gewenste map.

Indien je meerdere items wilt publiceren, is het nuttig om een standaard outputformaat te selecteren in de keuzelijst Voeg nieuwe toe aan.

Selecteer links de presentatielagen en/of bewaarde tekenzones die je wilt publiceren. Gebruik vervolgens de pijlknoppen in het midden van het venster om de items aan de publiceerlijst rechts toe te voegen. Of: dubbelklik op een item om het in de rechter lijst te plaatsen (of houd de shift-toets ingedrukt om meerdere items tegelijk te selecteren).

Rekenbladen kan je publiceren naar Excel of Printer. Excel-formaat is echter niet compatibel met presentatielagen of bewaarde tekenzones. Als er een conflict is tussen de geselecteerde items en het standaard formaat krijg je een waarschuwing.

Je kan dit formaat in het rechtergedeelte item per item instellen in het veld Publiceer naar.

Om een item naar verschillende formaten te publiceren, vink je de optie Toon items die reeds aan de publiceerlijst zijn toegevoegd aan. Voeg het item meerdere keren en telkens met een ander formaat aan de publiceerlijst toe.

Pas via Publiceer naar het outputformaat van geselecteerde items aan in de lijst rechts en controleer of de Instellingen van dat outputformaat adequaat zijn ingesteld. De instellingen zijn van toepassing op alle items die gepubliceerd worden in dat formaat.

Om de output te organiseren, klik je op de knop Exporteer bestand.

Het dialoogvenster ‘Exporteer bestand’ wordt geopend.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Exporteer elke PDF als een afzonderlijk bestand

(Vectorworks-uitbreidingsmodule of toegang tot Vectorworks Service Select-voordelen vereist)

Vink deze optie aan om voor elke presentatielaag en bewaarde tekenzone een apart PDF-bestand te maken. Per bestand wordt een nieuwe map gecreëerd.

Zonder deze optie worden alle bestanden samengevoegd in één PDF-bestand.

Pas naamindeling toe op PDF-paginalabels

Vink deze optie aan om de Naamindeling toe te passen op het label van elke geëxporteerde PDF-pagina.

Exporteer elk rekenblad als een afzonderlijk bestand

Vink deze optie aan om voor elk rekenblad een apart Excel-bestand te maken. Per bestand wordt een nieuwe map gecreëerd.

Indien uitgevinkt, wordt er één Excel-bestand met meerdere bladen gecreëerd.

Doelmap openen

Vink deze optie aan als je de optie ‘Lokale opslag en verwerking’ selecteerde om na afloop van het publiceren de map waarin de gepubliceerde bestanden zich bevinden, te openen.

Map creëren voor ieder bestandstype

Vink deze optie aan om voor ieder bestandstype een map te creëren in de doelmap.

Voor bepaalde outputformaten zijn submappen nodig om de output te organiseren, zelfs wanneer deze optie uitgevinkt is.

Creëer een logbestand voor het publiceerproces

Creëer een logbestand voor het publiceerproces.

Als Creëer map voor elke bestandstype niet is geselecteerd, wordt het logboekbestand niet samen met de bestanden opgeslagen, maar in je tijdelijke map.

Naamindeling

Geëxporteerde bestanden, PDF-bladwijzers en -paginalabels kunnen automatisch een naam krijgen op basis van de informatie in hun bladkader, zoals het nummer of de titel van de presentatielaag, het projectnummer, revisie, uitgave, enzovoort.

De datum van publicatie in de naamindeling wordt overgenomen uit het veld Datum publicatie van de laatste revisie die aan een bladkader is toegevoegd, op de pagina bestemd voor publicatie.

Voorgedefinieerde namen

Hier vind je verschillende mogelijke naamindelingen voor de publiceertaak. Selecteer de optie ‘Naam op maat’ om jouw eigen naamindeling te creëren.

Naamindeling op maat

Hier wordt de huidige naamindeling getoond. Indien je koos voor een ‘Naam op maat’, kan je extra velden selecteren en zelf tekst in de formule toevoegen.

Dit is een voorbeeld van een naamindeling met drie gegevensvelden tussen haakjes. Interpunctie, witruimtes en het woord “Blad” zijn manueel toegevoegd voor een betere leesbaarheid.

{Projectnaam}: Blad {Bladnummer} - {Bladtitel}

Voorbeeld paginalabel in het PDF-bestand:

Openbare bibliotheek: Blad A2 - Aanzichten

Veld toevoegen

Selecteer een gegevensveld om dit aan de Naamindeling op maat toe te voegen; nieuwe velden worden steeds aan het einde toegevoegd.

Voeg toe

Klik op deze knop om de opgegeven Naamindeling op maat aan de keuzelijst Voorgedefinieerde namen toe te voegen.

Bewerk

Klik op deze knop om de naamindeling op maat te bewerken.

Bewaar

Klik op deze knop om de naamindeling op maat te bewaren.

Verwijder

Klik op deze knop om de naamindeling op maat uit de keuzelijst Voorgedefinieerde namen te verwijderen.

Klik op de knop Publiceer.

Als het bestand nog niet bewaard werd in de Vectorworks Cloud Services-map of de Dropbox-map, verschijnt er een melding. Klik op Bewaar nu en ga verder.

Als de publiceertaak nog niet bewaard werd, zal Vectorworks je vragen om dit te doen.

Het dialoogvenster ‘Selecteer map’ wordt geopend; deze stap wordt overgeslagen wanneer je publiceert naar Printer. Geef een locatie op voor de doelbestanden en klik op Selecteer map.

Als je de cloud of Dropbox als opslaglocatie gebruikt, moet de doelmap zich respectievelijk in jouw Vectorworks Cloud Services of Dropbox-map bevinden.

Als er zich in de geselecteerde map reeds bestanden bevinden, vraagt Vectorworks je of je wilt verder gaan.

Als je de Cloud-functie voor publicatie gebruikt, verschijnt er een venster dat de voortgang van het publiceren weergeeft.

De doelbestanden worden afgedrukt of gecreëerd op basis van de gekozen instellingen. Binnen de gekozen doelmap wordt ook een logbestand gecreëerd, dat de resultaten van de taak samenvat.

Een publiceertaak bewaren

Je kan de gepubliceerde items samen met hun instellingen (inclusief prefix, lijstvolgorde, publiceermethode, kleurinstellingen en andere opties) bewaren als een taak in het actieve bestand. Zo kan je deze taak later gemakkelijk opnieuw gebruiken. Als de taak van dit bestand items bevat van een geselecteerde map, geef je op hoe je het pad ten opzichte van het huidige bestand wilt opslaan.

Om de publiceerlijst als een taak te bewaren:

Klik op de knop Bewaar taak.

Het dialoogvenster ‘Bewaar taak’ wordt geopend.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Naam

Geef een unieke naam op voor de nieuwe taak of geef de naam op van een bestaande taak om deze te bewerken.

Absoluut

Selecteer Absoluut om een absoluut pad te gebruiken voor de bestanden die door de bewaarde taak worden gebruikt. Gebruik een absoluut pad als de locatie van de bronbestanden van de presentatielagen en tekenzones niet zal wijzigen.

Relatief t.o.v. het actieve document

Selecteer Relatief t.o.v. het actieve document om een relatief pad te gebruiken voor de bestanden die door de bewaarde taak worden gebruikt. Gebruik een relatief pad als de bestanden mogelijk nog zullen worden verplaatst; zolang het relatieve pad tussen de twee bestanden onveranderd blijft, kan Vectorworks de geabonneerde bestanden terugvinden. Om deze optie te gebruiken, moet je alle bestanden in eenzelfde volume of op eenzelfde server bewaren.

Als je een server gebruikt voor Teamwerk, en de bewaarde bestanden bevinden zich niet op hetzelfde volume als de Teamwerkserver, dan zal je gevraagd worden om het bestand op te laden naar de projectmap van de server.

Exporteer elke PDF als een afzonderlijk bestand

(Vectorworks-uitbreidingsmodule of toegang tot Vectorworks Service Select-voordelen vereist)

Vink deze optie aan om voor elke presentatielaag en bewaarde tekenzone een apart PDF-bestand te maken. Per bestand wordt een nieuwe map gecreëerd.

Zonder deze optie worden alle bestanden samengevoegd in één PDF-bestand.

Pas naamindeling toe op PDF-paginalabels

Vink deze optie aan om de Naamindeling toe te passen op het label van elke geëxporteerde PDF-pagina.

Exporteer elk rekenblad als een afzonderlijk bestand

Vink deze optie aan om voor elk rekenblad een apart Excel-bestand te maken. Per bestand wordt een nieuwe map gecreëerd.

Indien uitgevinkt, wordt er één Excel-bestand met meerdere bladen gecreëerd.

Doelmap openen

Vink deze optie aan om na afloop van het publiceren de map waarin de gepubliceerde bestanden zich bevinden, te openen.

Map creëren voor ieder bestandstype

Vink deze optie aan om voor ieder bestandstype een map te creëren in de doelmap.

Creëer een logbestand voor het publiceerproces

Creëer een logbestand voor het publiceerproces

De instellingen worden bewaard samen met het actieve bestand zodat je ze later opnieuw kunt gebruiken bij het publiceren.

Publiceertaken terug oproepen en beheren

Bewaarde taken kan je opnieuw uitvoeren, bewerken of verwijderen.

Om bewaarde publiceertaken op te roepen:

Selecteer in het dialoogvenster ‘Publiceer’ het type Opslag en verwerking voor de publiceertaak die je wilt oproepen.

Klik op de knop Beheer taken.

Het dialoogvenster ‘Beheer bewaarde taken’ wordt geopend.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Lijst bewaarde taken

Hier vind je de namen van alle bewaarde taken.

Bewerk

Selecteer een publiceertaak en klik op Bewerk om het dialoogvenster 'Bewerk taak' te openen. Geef een andere naam op, wijzig het type pad (relatief of absoluut) of de instellingen.

Verwijder

Selecteer een of meer taken en klik op Verwijder om de geselecteerde taken uit de lijst te verwijderen.

Voeg toe

Selecteer een of meer taken en klik op Voeg toe om de geselecteerde taken met hun instellingen toe te voegen aan de publiceerlijst in het dialoogvenster ‘Publiceer’.

Om een enkele taak in de publiceerlijst te plaatsen, selecteer je deze taak in de keuzelijst Te publiceren in het dialoogvenster ‘Publiceer’.

Bewerk of verwijder de gewenste taken.

Om het dialoogvenster te sluiten zonder een bewaarde taak op te roepen, klik je op Annuleer. Om een of meer bewaarde taken op te roepen, selecteer je de gewenste taken en klik je op Voeg toe.

De instellingen voor de geselecteerde bewaarde taken worden in het dialoogvenster ‘Publiceer’ weergegeven, met enkele uitzonderingen:

De opgeroepen taak bevat mogelijk niet alle originele items. Dit zal het geval zijn wanneer je de bewaarde taak opent op een computer waarop een verschillende module van Vectorworks geïnstalleerd is. Open je bijvoorbeeld een taak met Vectorworks Standaard (en zonder toegang tot Vectorworks Service Select-voordelen), dan zullen er geen PDF-items worden weergegeven. Gebruik je daarnaast ‘Cloud-opslag en -verwerking’ of ‘Dropbox-opslag en cloud-verwerking’, dan zullen ook geen af te drukken items worden weergegeven.

Als de bewaarde taak items bevat die niet gevonden kunnen worden, word je gewaarschuwd en, indien je de publicatie verderzet, gevraagd om de ontbrekende bestanden manueel te lokaliseren. Ontbrekende items worden in het rood in de publiceerlijst weergegeven en kunnen niet worden gepubliceerd.